sâmbătă, 8 decembrie 2012

                                                MOLDOVA


Cînd Traian, împăratul Romei, l-a învins pe Decebal,ocupînd un sfert de ţară, cei rămaşi în libertate, ca să nu se identifice cu Dacia romană, şi-au zis fiecare în felul său, dupa denumirea regiunii în care locuiau.

Până aproape de secolul al VI-lea au existat două provincii romane care se numeau: Dacia Ripensis şi Dacia Mediterană.

În 1352 Dragoş-Vodă a întemeiat în partea de răsărit a fostei Dacii o nouă provincie, cu numele Moldova.

Care este adevărata etimologie a numelui de ţară- Moldova?

Conform vechilor documente, în nordul Daciei era atestată o localitate cu numele latin de "Civitas Moldaviensis" (adică "Cetatea Moldovei"). Este vorba probabil de orăşelul Baia situat pe rîul Moldova- orăşel care, mai tîrziu a fost ales de Dragoş-vodă drept capitală a Moldovei.

Această localitate, numită cândva "Cetatea Moldava", a apărut cu mult înaintea erei noastre- încă pe timpul şederii vremelnice celţilor în aceste teritorii (inclusiv în Panonia şi Slovacia). Burebista, regele dacilor, i-a bătut în mai multe rînduri pe celţi şi i-a gonit spre apusul Europei, unde ei s-au stabilit pe pămînturile Franţei şi Elveţiei de azi formînd nucleul poporului francez. De la celţi ne-au rămas denumirea parţială a Moldovei.

La baza noţiunii "Moldova" se află două cuvinte: Mol şi Dava. Unul de origine celtică- "MOL"( însemnînd şi azi în limba franceză "dig de piatră") şi altul de origine dacică- "DAVA" (însemnînd în limba strămoşilor noştri "cetate").

Aşadar, Moldova se descifrează ca Cetate de piatră situată pe malul unei ape- o denumire foarte semnificativă, dacă ţinem cont de faptul că de-a lungul hotarelor noastre s-au aflat şi se mai află încă numeroase cetăţi de piatră situate pe malurile rîurilor de frontieră.


                                                                       A. Silvestru, "LA"№9, 2012

Niciun comentariu: