joi, 10 februarie 2011

LOCALIZAREA DENUMIRILOR GEOGRAFICE ÎN ANTICHITATE


           



            Napoli. În traducere „oraşul nou”. Se află în Italia.

            Cartagena – în traducere “oraşul nou”.

            Napoli situat în Palestina.

            Napoli din Scythia.

            Noua Romă (Constantinopol) putea avea si denumirea “oraşul nou”.

Când citim în cronici despre evenimente care au avut loc în “oraşul nou” apare problema identificării oraşului.

Hronologia oficială localizeză Troia lîngă strîmtoarea Bosfor. G.Shliman, bazînduse pe această ipoteză, a declarat că a găsit vestita Troie. Drept dovadă a arătat lumii întregi ruinele a cîtorva locuinţe. Declaraţia a fost făcută fără a mai demonstra alte dovezi serioase.
            Hronologia oficială declară că Troia a fost distrusă în secolele XII-XIII până la Hristos. Dar istoricul bizantin Nikita Choniates  vorbeşte despre Troia ca un oraş existent în evul mediu.

            Titus Livius a localizat Troia în Italia.

            Anna Komnenos povestind despre Ithaca, locul de baştină al lui Odysseus, declară că pe insula Ithaca a fost construit un oraş foarte mare care sa numit Ierusalim. Cunoaştem cu toţii că oraşul Ierusalim nu sa aflat şi nu se află pe insulă. Troia mai apare şi sub numele de Ilion iar Ierusalim se mai numeşte şi Elia Capitolina. Aceste două denumiri sunt asemănătoare şi apare ipoteza că în evul mediu unul şi acelaş oraş are nume diferite. Troia-Ilion-Ierusalim-Elia. Iată ce scrie Eusebiu Panfil:”Oraşele mici din Frigia, Petusa şi Timion le numea el Ierusalim”.

            Împăratul roman Constantin cel Mare a întemeiat oraşul Roma Nouă. El a auzit doleanţele supuşilor săi de „ a alege loc pentru oraş la baştina primilor întemeitori al Romei – străvechiul Ilion”. Ilion-Troia-Ierusalim-Noua Romă-Constantinopol. Acelaş oraş dar sub nume diferite.

            În versiunea contemporană se consideră că oraşul Babilon era situat în Mesopotamia. Dar... Textul medieval „Alexandria sîrbească” situiază Babilonul în Egipt. Din traducerea grecească Babilon înseamnă „localitate aşezată vizavi de piramide”. Deseori aşa a fost numit şi oraşul Cairo.

            Eusebiu consideră că Babilon este Roma.

            Herodot declară că Nilul curge paralel cu Istres. Istres este considerat de contemporani ca Dunărea. Dar paralele cu Dunărea curge şi râul Nistru. Mai spre răsărit curge şi alt râu cu aceiaş rădăcină în denumire – Don. Cu care din aceste râuri este paralel Nilul?

Niciun comentariu: