marți, 7 decembrie 2010

CRITICI LA ADRESA HRONOLOGIEI






   Pentru oamenii de ştiinţă a secolului XX gîndul că în decurs de secole sa mers pe o cale greşită era o absurditate fiindcă întra în contradicţie cu tradiţia deja instalată. Totuşi, pe parcursul anilor, cu dezvoltarea hronologiei, tot mai mulţi istorici au ajuns la concluzia că multe date din antichitate vin în contradicţie cu hronologia lui Scaligher.
    Newton, Isaac(1643-1727) . A scris cîteva lucrări critice la adresa hronologiei lui Scaliger.Noua hronologie a lui Newton este cu mult mai scurtă decît hronologia care există in zilele noastre.
    Jean Hardouin. (1646-1724) Membru al ordinului iezuiţilor,din 1683 director al bibiliotecii regale din Franţa, professor de teologie. A scris o mulţime de lucrări în materie de istorie, arheologie, numismatică şi hronologie. El afirma că multe din lucrările autorilor antici au fost scrise cu sute de ani mai tîrziu. A ajuns la concluzia că toate lucrările antice au fost scrise începînd cu secolul XIII, Hristos împreună cu apostolii spuneau predicile sale în limba latină, toate operele de artă antice sunt false. La comanda bisericii catolice, 28 ani a adunat din întreaga lume toate actele bisericeşti incepînd din primul secol după Hristos, prelucrîndu-le şi editîndu-le  cu comentarii. Dar a expus aceste acte unei critici foarte dure exprimînduşi neîncrederea în veridicitatea lor încît biserica a fost nevoită să interzică pentru zece ani această colecţie. Doar după ce a fost impus de ordinul iezuiţilor să se dezică de afirmaţiile sale aceste lucrări au fost permise.
    Robert Baldauf.Filolog elveţian, a scris lucrarea „Istoria şi critica” în care a demonstrat că nu numai istoria antichităţii dar şi începutul istoriei medievale au fost falsificate în epoca Renaşterei.
    Wilhelm Kammeier (1890-1900? – 1959).Notar german. A avut posibilitatea să luceze cu acte notariale vechi. Analizîndu-le a ajuns la concluzia finală că istoria pînă la 1300 este imposibil de restabilit fiindcă toate actele vechi au fost falsificate. A afirmat ca Noul Testament a fost născocit sau rescris de biserica catolică şi chiar şi în zilele noastre biserica se ocupă cu falsificarea actelor vechi pentru a-şi afirma măreţia şi dreptul la vechime. Lucrarile lui Kammeier au fost confiscate şi o perioadă au fost considerate perdute.
    N.A.Morozov (1854-1946) Om de ştiinţă-enciclopedist rus, a scris lucrarea fundamentală „Hristos”. Analizînd o mulţime de materiale, Morozov a venit cu argumente în favoarea ipotezei că istoria antichităţii a lui Scaliger este artificial prelungută în timp. Această ipoteză se bazează pe textele care descriu acelaş eveniment dar care sunt datate cu ani şi chiar epoci diferite.
    A.T.Fomenko, G.V.Nosovsky, oameni de ştiinţă contemporani din Rusia, autori a mai multor lucrări în care pe baze matematice au formulat teoria Hronologiei noi. Aceste lucrări au o rezonanţă puternică în rîndul istoricilor ruşi, mulţi dintre ei numindu-i pe autori pseudoistorici. Totuşi lucrarile acestor autori sunt puternic argumentate şi capătă tot mai mulţi admiratori şi susţinători.
    Aceştia sunt doar o mică parte din oamenii de ştiinţa care au alte viziuni asupra hronologiei istoriei. Şi deoarece pe parcursul anilor întrebările apărute nu dispar ba dimpotrivă, se înmulţesc, se menţine şi problema aflării răspunsului corect.

Niciun comentariu: